karmelizowanie się

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Stosunek cukru do przecieru może być różny, zależnie od zawartości pektyny i kwasowości przecieru. Do marmolad twardych na 1 kg przecieru dodaje się kg cukru, do marmolad mazistych na 1 kg przecieru dodaje się 30 dkg cukru. Cukier wsypuje się partiami pod koniec zagęszczania, aby uniknąć ciemnienia marmolady wskutek karmelizowania się cukru...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Bohdanowska, Karolina 1965. Gospodarstwo domowe, wyd. 2 popraw., Warszawa : PZSZ
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedynczaforma zwrotna

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.