amylaza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Istnienie w soku jelitowym fermentu amylolitycznego, amylazy, było z wielu stron kwestjonowane i nie zostało też jeszcze stwierdzone ostatecznie, Coprawda niekiedy obserwowano słabe zcukrzanie krochmalu przez sok jelitowy, atoli zcukrzanie słabe nie stwierdza jeszcze obecności swoistego fermentu amylolitycznego, ponieważ zdarza się zawsze, o ile udział drobnoustrojów z powietrza i t. d. nie jest absolutnie wykluczony...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Arthus, Maurice 1922. Podstawy chemji fizjologicznej, przeł. M. Dominikiewicz, Warszawa : Trzaska, Evert i Michalski
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.