drobnowłóknisty

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Mięso na potrawy pieczone powinno pochodzić ze zwierząt młodych, dobrze odżywionych, nie spracowanych. Tkanka mięśniowa powinna być delikatna, drobnowłóknista, przerośnięta drobną tkanką tłuszczową. Aby uzyskać miękkie, lecz nie wysuszone mięso, należy zwracać uwagę na temperaturę i czas pieczenia. Pieczenie mięsa w początkowej fazie powinno odbywać się...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Bohdanowska, Karolina 1965. Gospodarstwo domowe, wyd. 2 popraw., Warszawa : PZSZ
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.