egzoamylaza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) skrobię i glikogen gł. na cukry typu dekstryn, zbudowane z kilku (6, 7) glikoz; dłuższe jej działanie prowadzi do dalszego rozkładu znacznej części dekstryn na dwucukier — maltozę; ß-amylaza (zw. też a. sacharogenną lub egzoamylazą) występuje prawdopodobnie tylko w świecie roślinnym: w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia, w nasionach soi; rozkłada ona przede wszystkim składnik skrobi o budowie nierozgałęzionej — amylozę — na dwucukier — maltozę, w mniejszym stopniu działa na składnik rozgałęziony — amylopektynę; w świecie roślinnym współdziała ona z a-amylazą...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.