egzoosmoza

Słowo poświadczone w fotocytacie:

Warning: file_get_contents(http://150.254.102.135/viewDjvu/JPGs/IJ_698.txt): failed to open stream: Connection refused in /var/nfjp/wp-content/plugins/NFJP/lemma-template.php on line 136

Warning: file_get_contents(http://150.254.102.135/viewDjvu/data.txt): failed to open stream: Connection refused in /var/nfjp/wp-content/plugins/NFJP/lemma-template.php on line 143
(...) suchość fizjologiczna — brak wody niezbędnej do rozwoju drobnoustrojów, związany z dużym wzrostem ciśn. osmotycznego i odpowiednio intensywnym procesem odciągania wody z komórek (egzoosmoza). W przetwórstwie zjawisko s.f. wykorzystywane jest jako czynnik konserwujący np. susze — odparowanie prawie całej ilości wody; marmolady, dżemy i galarety — duże stężenie cukru; koncentraty sokowe — duże stężenie cukrów i kwasów; produkty solone — duże stężenie soli (-> żywność, utrwalanie)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.