ekstraktywność

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) stos. jest do nadawania żądanej intensywności barwy różnym rodzajom piwa; jednocześnie zmienia się smak piwa. Barwa s.b. mierzona w jednostkach Lintnera (°L) powinna wynosić 140—160°L, ekstraktywność 60—70% sjn., wilgotność do 6%, ilość ziam spalonych do 7%...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.