enzian

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 42. 46. 149 wódki specjalne — nazwa określająca zwykle (w krajach zachodnich) wódki wytrawne naturalne, których alkohol wyprodukowany został przez fermentację nie owoców, lecz różnych części i soków roślin, zawierających cukry. Wódki te mają znaczenie raczej lokalne. Należą do nich m.in.: enzian, wódka z topinamburu, tequila, mescal, sotol...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.