enzym-produkt

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) MICHAELISA STAŁA, biochem. liczba charakteryzująca aktywność —*• enzymu; wg teorii przebiegu reakcji enzymatycznych, w pierwszej fazie powstaje kompleks enzym-substrat, który przegrupowuje się w kompleks enzym-produkt, rozpadający się następnie na enzym i produkt: enzym + substrat ^ enzym-substrat enzym-produkt ^ enzym-(-produkt. O szybkości całego procesu decyduje stężenie kompleksu enzym-substrat; zwykle substrat jest w nadmiarze w stosunku do enzymu, w związku z czym maksymalną szybkość procesu enzymatycznego uzyskuje się przy całkowitym związaniu enzymu przez substrat. S.M. określa tendencję enzy...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.