fondue

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) wystawny obiad na eleganckiej zastawie. Ta różnorodność jest cechą szwajcarskiego przemysłu turystycznego, który nie nastawia się wyłącznie na bogaczy. Dyskretnie zachwalane są przysmaki szwajcarskiej kuchni, jak na przykład narodowa potrawa „fondue”, której podstawowym surowcem jest ser. Opowiadano mi, że w romańskiej części kraju dodaje się alkohol do niektórych zup i że pewien Anglik, powąchawszy dyskretnie swój talerz z zupą, wstał i zawołał: „Panowie, za zdrowie królowej!” Po czym zanurzył łyżkę w smakowitej treści owego talerza...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Wolanowski, Lucjan 1969. Z zapartym tchem, Warszawa : Iskry
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.