garum

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) burga. Zebrał obfitą literaturę gastronomiczną; „Almanac des Gourmands ou Calendrier nutritif" w ośmiu tomach, wydany w XI roku ery rewolucyjnej przez sławnego Grinoda de la Reynière, towarzyszył mu przez kilka miesięcy, póki nie wyczerpał z niego wszystkich osobliwości i wszystkich anegdot. Ze starych kronik, z opisów uczt królewskich, z pamiętników wydobywał niezwykłe zestawienia potraw lub zapomniane przepisy. Kucharza Albermarle Club nauczył przyrządzać garum, opisane u Pliniusza, sos rybi, wyciągnięty z delikatniejszych wnętrzności makreli, i skłonił go, by kurczęta na tydzień przed zarżnięciem karmiono migdałami i sokiem granatów, jak się to działo na dworze Haruna-al-Raszyda. Ustanowił osobną geografię kulinarną i trufle mu...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Parandowski, Jan 1955. Pisma wybrane, Warszawa : Czytelnik
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.