gluteina

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) temp. Mieszanie i tłoczenie polega na wymieszaniu mąki z pozostałymi składnikami i uzyskaniu ciasta o strukturze luźnej, guzełkowatej o odpowiedniej wilgotności (28—29% w makaronach długich, 30—32% w makaronach krótkich). W procesie mieszania, w wyniku nawilżania wodą, podstawowe białka mąki pszennej gliadyna i gluteina przechodzą w gluten...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.