gulasz

Słowo poświadczone w fotocytacie:

Warning: file_get_contents(http://150.254.102.135/viewDjvu/JPGs/IJ_1043.txt): failed to open stream: Connection refused in /var/nfjp/wp-content/plugins/NFJP/lemma-template.php on line 136

Warning: file_get_contents(http://150.254.102.135/viewDjvu/data.txt): failed to open stream: Connection refused in /var/nfjp/wp-content/plugins/NFJP/lemma-template.php on line 143
(...) Oprócz zwykłego, mamy jeszcze bardziej ostry i palący czerwony pieprz, zwany zazwyczaj tureckim, chociaż właściwie pochodzi on z Ameryki zwrotnikowej. Owoce jego, wielkie czerwone strąki, po sproszkowaniu używają się do różnych ostrych sosów, po.i nazwą papryki. W Europie szczególniej lubią ją Węgrzy: baranina z papryką stanowi narodową ich potrawę — gulasz. Nadużywanie papryki wywołuje znacznie gorsze skutki, niż nadużywanie zwykłego pieprzu: papryka jest nadzwyczaj piekącą, i najmniejsze nawet ranki w ustach lub na języku silnie się od niej jątrzą, łatwn więc pojąć, że i na żołądek nie działa dobrze...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.