jabłkowo-mlekowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) ków białkowych, traci znaczną Ry* 2. Szklane część rozpuszczonego w nim nacz>£cyjnee8us podczas fermentacji dwutlenku węgla, następują w nim także (wino gronowe) zmiany kwasowości wskutek wytrącania się kamienia winnego i biologicznej przemiany kw. jabłkowego w mlekowy (-► fermentacja jabłkowo-mlekowa). Dużą rolę w procesie d.w. odgrywa tlen dyfundujący przez pory drewna. D.w., przebiegające zasadniczo samorzutnie podczas leżakowania wina, reguluje się stosując tradycyjne sposoby pielęgnacji wina. Klarowa...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Stale wyszukujemy ich i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.