kaszlowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) wodujący marmurkowatość mięsa. W skład tłuszczu, uzyskanego przy rozbiorze tuszy wołowej, wchodzi: 1) łój krezkowy, który wyścieła jamę brzuszną i otacza z zewnątrz żołądek i kiszki; 2) łój nerkowy, otaczający nerki; 3) łój otokowy, zawarty między pętlami jelitowymi; 4) tłuszcz z żołądka — nieduże przerosty tłuszczowe pokrywające żwacz, księgi, czepiec i trawieniec; 5) tłuszcz z jelit — drobne przerosty tłuszczowe zdejmowane przy kaszlowaniu jelit...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.