konszowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Dodatek masła kakaowego jest konieczny, gdyż jego zawartość w gotowej czekoladzie powinna wynosić co najmniej 18%. Następnie masę walcuje się, tzn. rozciera na walcach w celu całkowitej homogenizacji i równomiernego rozmieszczenia tłuszczu. Potem masa czekoladowa dojrzewa w cieple, a następnie skierowuje się ją na konsze, gdzie poddaje ostatecznej obróbce w temp. 60—90°C. Konsze są to maszyny do rozcierania masy czekoladowej za pomocą walca granitowego, który wprawia ją w szybki ruch, zwiększając przez to intesywność działania powietrza na masę. Kilkudniowe konszowanie masy czekoladowej uszlachetnia jej aromat...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.