laberdan

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) D. należy do tzw. ryb chudych, z nieznaczną zawartością tłuszczu w mięsie (0,1 -0,9%), natomiast dużą ilością białka (do 19%). Spożywany jest w stanie świeżym, mrożonym (filety), suszonym (—*• sztokfisz, klipfisz), solony w beczkach (laberdan), wędzony oraz w konserwach. Wątroba d., w przeciwieństwie do mięsa, zawiera znaczne ilości tłuszczu (do 70%) oraz witaminy A i D; jest ona surowcem do wyrobu tranu leczniczego i preparatów witaminowych, ponadto wraz z ikrą służy do wyrobu past rybnych. Ostatnio wprowadza się prze...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Stale wyszukujemy ich i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.