marmoladowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Karmelki nadziewane. Masę karmelową zagęszcza się, doprawia, wygniata 1 przeciąga jak przy produkcji karmelków twardych. Następnie przyrządza się nadzienie (marmoladowe, pomadowe, syropowe, miodowe, piankowe lub marcepanowe) i w temp. ok. 60°C zawija je w masę karmelową tworząc stożkowatą bryłę, z której wyciąga się (roluje) tzw. baton, podawany następnie do maszyny formującej karmelki, które po ochłodzeniu zawija się i pakuje. Przy mechanicznym rolowaniu masy karmelowej podgrzane nadzienie wtłacza się do niej mechanicznie...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.