melanoid

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 109, 110, 168, 171 owoce i warzywa (oraz przetwory), barwa — naturalna barwa owoców, warzyw i ich przetworów spowodowana obecnością barwników roślinnych, do których zalicza się: -> antocyjany, -*■ chlorofil i -► karotenoidy. Ponadto na barwę wpływają produkty ciemnienia enzymatycznego i nieenzymatycznego (np. melanoidy, chinony) oraz połączenia barwników z metala...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.