mikrowypiek

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 4. U. 12 ciasto, wypiek próbny — wypiek pieczywa z małej porcji mąki (100—1000 g, niekiedy z 10 g — tzw. mikrowypiek) i dodatków, przy zachowaniu określonych kontrolowanych warunków, w celu oceny wartości wypiekowej mąki. Metody wykonywania próbnego wypieku można podzielić na standardowe, w których do wszystkich rodzajów badanej mąki stosuje się jednakowe ilości dodatków (wody, drożdży, soli itp.),...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.