niearomatyczny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) eterycznego, ok. 36% tłuszczu, ok. 30% skrobi, enzym lipazę, trujący związek — mirystycynę, o działaniu podniecającym; gałka muszkatołowa ma silny, przyjemny zapach i korzenno-gorzki smak; bywa wapnowana w celu zabezpieczenia przed kiełkowaniem oraz ochrony przed pasożytami i grzybami; używa się jej jako przyprawy do potraw (mięs, sosów, ciast), nalewek i likierów, a także w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutytycznym. Niearomatyczne nasiona M. officinalis, gatunku występującego w Brazylii, dostarczają tłuszczu zw. bicuhyba, używanego w lecznictwie; z miąższu owoców M. ocuba otrzymuje się olej zw. ocuba (do produkcji świec), z okryw nasiennych — czerwony barwnik...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.