nieklarowany

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) serwantów chem., najczęściej przez odparowanie wody w wyparkach próżniowych (—► soki owocowe i warzywne, zagęszczanie). Rozróżnia się konc. z soków nieklarowane i klarowane. Do najczęściej produkowanych konc. klarowanych zalicza się konc. jabłkowy, wiśniowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy i malinowy. Stopień zagęszczenia jest zwykle 5—7-krotny, ekstrakt w} nosi 30—70%, kwasowość 2,9—5,5% (10,5% w przypadku konc. z czarnej porzeczki). Konc...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.