niemrożony

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Pod wpływem zamrażania mięso nie staje się delikatniejsze, niż po dostatecz» nie długim dojrzewaniu niemrożonego mięsa przy temperaturze chłodni. Możliwe, że najwyższy stopień delikatności mięsa prędzej osiąga się przez mrożenie, odta* janie i następnie przechowanie w temperaturze chłodni, niż przez przechowanie niemrożonego mięsa przy tej samej temperaturze chłodni. Przy dostatecznie dłu* gim odtajaniu i przechowaniu w chłodni bez względu na czas zamrażania mięso nabywa możliwie najlepszy stopień delikatności. Ćwierci bydlęce mogą być zamra* żane zaraz po uboju. Zwykły kilkodniowy czas niezbędny do odtajania wystar* cza do osiągnięcia możliwie najlepszego stopnia delikatności. Szybko mrożone mię* so, które do użycia musi być szybko odtajane (mrożone porcje gotowe do kuchen« nego użytku) winno dojrzeć przed mrożeniem...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
MedycW - Medycyna Współczesna (War­sza­­wa)
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.