odfermentować

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) ZACIER: 1) w piwowarstwie mieszanina śrutu słodowego z wodą w pierwszym etapie produkcji piwa; 2) w gorzelnictwie z. słodki, masa skrobiowa scukrzona za pomocą słodu, przeznaczona do fermentacji; z. odfermentowany, zacier słodki po fermentacji, przeprowadzany do aparatu destylacyjnego...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
MEP PWN 1959. Mała encyklopedia powszechna PWN, wyd. 1, seria B, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.