odfermentowywanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) z moszczów jabłkowych i wiśniowych (Sch. acidodevoratus) mogą powodować przez rozkład kw. jabłkowego dotkliwe ubytki kwasowości, tzw. biologiczne odkwaszanie moszczów owocowych. Próby odfermentowywania moszczów gronowych d.w.r. w celu równoczesnej regulacji kwasowości dały na ogół zadowalające rezultaty, ale ze względów techn. nie znalazły zastos...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.