osmoaktywny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 89, 90 solenie — osmoaktywna metoda utrwalania żywności polegająca na dodaniu soli kuchennej w celu wytworzenia wysokiego ciśn. osmotyczl nego (obniżenia aktywności wodnej), hamującego rozwój drobnoustrojów, z wyjątkiem drobnoustrojów halofilnych (-* drobnoustroje halofilne). Sól kuchenna konserwuje żywność lepiej...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.