osmoanabioza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) anabioza — zahamowanie funkcji życiowych produktów spoż. (np. owoców, warzyw) bez zniszczenia tkanek lub mikroflory. Zależnie od rodzaju stos. do tego celu metod rozróżnia się: 1) 	psychroanabiozę (schładzanie), 2) krioanabiozę (zamrażanie), 3) kseroanabiozę (wysuszanie), 4) osmoanabiozę (podniesienie ciśn. osmotycznego, np. przez dodawanie cukru lub soli)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.