parakazeinowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 113, 114, 116 skrzep mleka, synereza (kontrakcja) — obkurczanie się ziarna serowego lub skrzepu mleka powodujące wydzielenie fazy płynnej — serwatki. Synereza jest powodowana siłami wzajemnego przyciągania się elementów kazeinowych lub parakazeinowych szkieletu siatki skrzepu mleka. Zachodzi w ograniczonym zakresie temp. 28—40°C. Jej szybkość zależy od podpuszczkowej krzepliwości mleka oraz jego kwasowości, zawartości wapnia, tłuszczu, kazeiny i wieku skrzepu lub ziarna serowego...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.