pełnotłusty

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) 2. Rodzaje serów Rozróżnia się przede wszystkim sery podpuszczkowe (z mleka ściętego podpuszczką) i twarogowe (z mleka ściętego przez zakwaszenie). Następnie dzieli się je na sery miękkie i twarde oraz na sery spożywane na świeżo i dojrzewające. Klasyfikuje się również sery zależnie od zawartości w nich tłuszczu na: śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste i chude...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.