przewiewnia

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) przewiewnia mięsa — nazwa tradycyjnej, wstępnej, niechłodzonej wychładzalni mięsa poubojowego, w której wykorzystuje się naturalny proces odparowania wilgoci z powierzchni zawieszonych tusz lub półtusz w celu uzyskania obniżenia temp. mięsa. Osty ganię mięsa w nie...
Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.