rozwałkowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 68, 113 papatacze — wyrób cukierniczy trwały z ciasta pszennego drożdżowego. Ciasto po rozwałkowaniu jest smarowane tłuszczem, posypywane cukrem i cynamonem z ew. dodatkiem rodzynków lub owoców z syropu. Uzyskany po zwinięciu rulon jest cięty na kawałki i wypiekany na blachach. Gotowy produkt zdobi się glazurą...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.