słodkawoorzechowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) m.in. w Polsce; cechą charakterystyczną dość skomplikowanego wyrobu jest silne dogrzewanie masy serowej (do 53-56°); dojrzewanie sera trwa 3-4 miesiące; smak s.e. jest słodkawoorzechowy; na przekroju widoczne niezbyt liczne, na ogół duże, okrągławe oczka; średnia zawartość wody 40%, tłuszczu 28%, białek 27%, soli 1,2-1,8%...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.