toffi

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Cukierki mleczne, jak pomadki (krówki, toffi i irysy) oraz karmelki (twarde, nadziewane, pomadowe, grylażowe, marcepanowe i in.) wyrabia się z masy, której głównym składnikiem poza cukrem i syropem skrobiowym jest słodzone mleko zagęszczone, zawierające wszystkie składniki mleka. Są one produkowane w Polsce w kilkunastu gatunkach, różniących się stopniem wygotowania masy, zawartością składników i konsystencją (karmelki twarde lub nadziewane)...
Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.