ultra-elegancki

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Jedząc nie należy pochylać głowy nad sam talerz”. I tu panuje moda: „jest teraz tendencja, by nie garnirować mięsa na widelcu” i jeść oddzielnie buraczki a oddzielnie schaboszczaka. Rybę je się widelcem z wyjątkiem śledzi „o gumiastej konsystencji”. Pić należy powoli: kieliszek na dwa tempa. Wreszcie: sery-owoce. Pestki z czereśni należy „wypluwać w kułak”, porzeczki „obłupywać zębami bezpośrednio do jamy ustnej”, jabłka „obierać jak kartofle”: tylko patrzeć i filmować! Wreszcie herbata i to ultra-elegancka — z indywidualnej torebki, stać nas na to! Należy zręcznie wyciągnąć torebkę unikając starannie faux-pas w postaci owijania jej własną nitką...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Kultura - Kultura (Paryż)
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.