upalanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) ków org., powyżej 180°C — rozkład z wytworzeniem charakterystycznego aromatu. Rozkład cukrów powoduje powstanie brunatnej barwy ziarna i gorzkawego smaku. W czasie upalania kawy zawartość kofeiny nie ulega zmianie; straty wagowe kawy wynoszą 13—20%...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.