wielodyspersyjny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Pod względem fiz. m. jest miesz. wieloskładnikową i jednocześnie wielodyspersyjnym układem trzech głównych faz: emulsyjnej — tłuszczowej (średnica kuleczek tłuszczu 1—10 jim), Własności fizyczne mleka Własności Uwagi Współczynnik załamania światła (serum mleka), nj*0 1,347—1,333 oznaczenie pomocne przy badaniu rozcieńczeń mleka wodą Temp. zamarzania, ®C (—0,54)—(—0,57) oznaczenie pomocne przy...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.