wypieczenie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Ciasto na pierniki miesi się z dodatkami (miód, przyprawy korzenne) i parzy, a potem poddaje leżakowaniu i ponownie miesi. Formuje się je i wypieka podobnie jak herbatniki, po wypieczeniu zaś poddaje dalszej obróbce (powleka, składa). Ciasto na biszkopty otrzymuje się przez wymieszanie mąki z ubitą masą cukrowo-jajecznąj wypieka się je w formach wypełnianych przez trasowanie. Sucharki otrzymuje się przez suszenie pieczywa drożdżowego po jego pokrajaniu na kromki. Wafle wyrabia się z rzadkiego ciasta nie spulchnionego, przez wypełnianie nim ogrzanych żeliwnych form, w których po zaciśnięciu wypieka się je przez 1—3 min...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.