zafermentowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) X. ALKOHOL I NAPOJE ALKOHOLOWE 1005 i dwutlenek węgla. Rozróżnia się 3 fazy fermentacji: 1) zafermentowanie moszczu, podczas którego intensywnie rozmnażają się w nim drożdże, 2) fermentacja burzliwa, podczas której cukier rozkłada się na alkohol i CO, oraz wytrącają się osady i zawiesiny i 3) dofermentowanie wina, podczas którego wzrasta w nim stężenie alkoholu oraz następuje obumieranie drożdży i samorzutne klarowanie się wina. Otrzymane w ten sposób młode wino poddaje się leżakowaniu w celu odfermentowania resztek cukru, wytrącenia osadu, ustalenia się składu chemicznego i dojrzenia wina. Leżakowanie win owocowych powinno trwać co najmniej 3 miesiące...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.