zblanszować

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Nowoczesnymi kierunkami technologii przemysłu owocowo-warzywnego są: zamrażalnictwo i produkcja koncentratów owocowych. Zamrażalnictwo polega na szybkim zamrożeniu (w temperaturze do —40°) odpowiednio przygotowanego (zblanszowanego) przetworu i przechowywaniu go w chłodni do chwili odmrożenia i konsumpcji. Spośród wszystkich przetworów owocowych i warzywnych produkty zamrożone (mrożonki) najlepiej zachowują cechy wyjściowego surowca, wymagają jednak natychmiastowej konsumpcji po odmrożeniu. Koncentraty...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Hurwic, Józef (red.) 1967. Encyklopedia Przyroda i technika. Zagadnienia wiedzy współczesnej, wyd. 2 popraw. i rozszerz., Warszawa : Wiedza Powszechna
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.