zbożowo-jałowcowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) z b. aromatycznego moutwijn (moc ok. 47°, 3-krotnie destylowany odfermentowany zacier z żyta, jęczmienia i słodu kukurydzanego, po raz czwarty destylowany w obecności jałowca, kolendry, ew. kminku i anyżku). Rozróżnia się 2 typy g.: oude (stary) z silniejszym aromatem zbożowo-jałowcowym oraz jonge (młody), słabo aromatyczny, zbliżony do wódki żytniej. „Z.O.” lub „Zeer oude” oznacza b. stary...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.