zgalaretowacenie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) mająca dodatek cukru 50—55%, kwasowość 0,5—1%, stopień zagęszczenia 1,68 oraz wyraźne zgalarctowacenie przez dodanie preparatów pektynowych. 2. Typ radziecki — „powidła” mające dodatek cukru 55%, bez zgalaretowacenia i m. mająca ekstrakt 65—82% oraz silne zgalaretowacenie. 3. Typ amerykański — m. zbliżona do dżemów i powideł wytwarzanych w Polsce...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.