zupa-przecier

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 79. 90. 109, 145 konserwy dla niemowląt i dzieci — przetwory konserwowe o odpowiednim składzie i konsystencji zależnie od wieku dzieci, dla których są przeznaczone. Ze względu na surowce konserwy te dzieli się na: zupy-przeciery (kremy), konserwy warzywne, konserwy warzywno-mięsne, konserwy owocowe; ze względu na stopień rozdrobnienia dzieli się na: konserwy przecie¬ rowe, o wielkości cząstek do 0,8 mm — dla niemowląt do jednego roku (typu Baby Food); konserwy o wielkości cząstek od 2—4 mm lub większe od 8 mm — dla dzieci w wieku 1—1,5 lub nawet trzech lat (typu Junior Food)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.