sorbowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) POWIDŁA, przetwór z owoców, gł. śliwek węgierek, w postaci smarownej pasty, otrzymywany przez zagęszczenie przecieru owocowego (—*► przecier) w kotłach otwartych lub aparatach próżniowych, bez dodatku lub z dodatkiem 10-30% cukru; zawartość suchej substancji w p. wynosi powyżej 60%; p. o mniejszym stopniu zagęszczenia utrwala się antyseptykami (np. kwas sorbowy) lub przez pasteryzację...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.