apetyczność

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Barwa Barwa wody pochodzi od zanieczyszczeń związkami chemicznymi, np. ze ścieków przemysłowych lub substancji organicznych. Najsilniej zabarwione są wody torfiste i bagienne. Zabarwienie pochodzenia roślinnego nie wywiera na ogół szkodliwego wpływu na zdrowie, zmienia jednak apetyczność wody. Barwę wody określa się na zasadzie metody kolorymetrycznej w przyrządzie, zwanym kolorymetrem. Jej barwę porównuje się z odpowiednią skalą wzorców. Rozróżniamy barwę pozorną i barwę rzeczywistą wody. Barwa pozorna znika po odsączeniu wody...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Korczak,Cezary W. (red.) 1973. Higiena ochrona zdrowia. Podręcznik dla średnich szkół medycznych, wyd. 7, Warszawa : PZWL
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.