czekoladowobrunatny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 79. 81. 83 mięso, wady — niekorzystne cechy mięsa, jak zwiększona wilgotność, mała odporność na gnicie, zanik mięśni i barwnika mięśniowego, nacieki surowicze, nieodpowiednie zabarwienie (brunatne, czekoladowobrunatne, żółte, czarne, czerwonobrunatne), przykra woń spowodowana przez czynniki fizjologiczne (woń gnoju, jełczenia, ryb, płciowa, moczu, cebuli) oraz chorobo¬ we (zapach zjełczałego tłuszczu, moczowo-amoniakalny, kału i in.), a także środki lecznicze...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.