dearomatyzacja

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Schemat zagęszczania soków nowanie. Do zagęszczania stosuje się najczęściej wyparki (-* wyparki do pulp, przecierów i soków), przy czym właściwy proces zagęszczania poprzedzają zabiegi dearomatyzacji, co umożliwia oddzielenie i zabezpieczenie lotnych frakcji aromatycznych w celu dodawania ich do gotowego produktu, oraz depektynizacji i klarowania, co ułatwia zagęszczanie soków...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.