enantowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 42. 45 marc — wódka naturalna, bezbarwna lub żółtawa, ze spirytusu oddestylowanego z wytłoków przefermentowanych winogron czerwonych (lepszy gatunek) lub z zadanych wodą i poddanych fermentacji wytłoków z winogron; pierwszy destylat ma moc 35—40°, drugi 50—60° i leżakuje w beczkach tak, aby się nie zabarwił. Zawiera stosunkowo duże ilości fuzli (dwukrotnie więcej niż w koniakach), olejku enantowego i metanolu. Każdy rejon winiarski ma zwykle swój m. i np. we Francji (eau de vie de marc) objęty jest ochroną nazwy regionalnej. Stary burgundzki m. z dobrych roczników ceniony jest na równi z koniakami...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.