gorzkawokwaśny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) wym, dość soczystym miąższu. Pochodzi prawdopodobnie z Malezji; uprawiana w Malezji, Indiach, krajach śródziemnomorskich, na Antylach, w południowej części Ameryki Północnej i w Japonii. Owoce o smaku gorzkawokwaśnym, bogate w witaminę C, używane do produkcji marmolad i dżemów...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Podbielkowski, Zbigniew 1966. Słownik roślin użytkowych, polski, łaciński, angielski, francuski, niemiecki, rosyjski, wyd. 2, popraw. i uzup., Warszawa : PWRiL
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.