inwertować

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Po dodaniu środka odkażającego (np. tymolu, fenolu i t. d.) do roztworu cukier trzcinowy ulega wprawdzie inwersji pod wpływem drożdży, lecz fermentacja cukru inwertowanego już się nie odbywa. Inwersja sacharozy nie jest przeto objawem fermentacji żywotnej, drożdże bowiem zostały zabite. Jest ona raczej wywoływana przez jakiś czynnik, pochodzący z drożdży; czynnikiem tym jest ferment rozpuszczalny, diastasa, enzym. Inwersja sacharozy przez ten enzym jest objawem fermentacji diastatycznej...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Arthus, Maurice 1922. Podstawy chemji fizjologicznej, przeł. M. Dominikiewicz, Warszawa : Trzaska, Evert i Michalski
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.