kremogen

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) jące: listwy, łapy, rolki, szczotki itp.; p. pozbawione twardych części surowca (szypułki, skórki, nasiona) są utrwalane chemicznie (—» sulfitacja), przez pasteryzację lub zamrożenie, i przerabiane na —» marmoladę i koncentrat—► pomidorowy; przeciery gotowe do spożycia, np. pomidorowy, ziemniaczany (rozparzany), nazywane bywają niekiedy purée; p. homogenizowane, zw. też kremogenami, przerabiane są na nektary owocowe...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.