krowaj

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) lów liturgicznych (opłatki, maca). Na ręcznych żarnach obrotowych uzyskiwano tylko z trudem białą, drobno zmieloną mąkę, której w początkach średniowiecza używano jedynie do wyrobu ciast obrzędowych (zwłaszcza kołacze i krowaje) na ogólne święta i wielkie uroczystości- rodzinne. Wraz z upowszechnieniem się (od poł. XII w.) młynów wodnych poczęto wytwarzać ten rodzaj mąki w dużych ilościach; spożywały go jednak przede wszystkim klasa feudalna i zamożniejsze mieszczaństwo (bulki oraz placki przaśne, służące od XIII—XIV w...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Łepkowski, Tadeusz (red.) 1964. Mały słownik historii Polski, wyd. 3, rozszerz., Warszawa : Wiedza Powszechna
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.